BLOG - De veelzijdigheid van Japanse Zijde


Washi papier is een van Japans meest fundamentele, en vaak over het hoofd geziene, kunstprodukten. In de loop van 1300 jaar productie heeft het de ruggengraat gevormd van vele andere Japanse kunstvormen. In feite is washi papier zo diep geworteld in de Japanse cultuur, dat er letterlijk steden zijn gebouwd rond het maken van washi papier.

Veel van onze kimono's en coupons zijn Kusaki-Zome geverfd.

Voor Kusaki-Zome verven gebruikt men alleen natuurlijke plantaardige kleurstoffen. In Japan wordt gebruik gemaakt van inheemse Japanse planten zoals kersenbloesem, indigo en kastanjes als natuurlijke kleurstoffen. Kusaki-Zome verven is een geschenk van de natuur dat toelaat om de kleuren...

Al sinds honderden jaren wordt in Japan gewerkt met bladgoud en bladplatina door gespecialiseerd kunstenaars. Zij bekleden met hun gespecialiseerde vakkennis vele creaties zoals schilderijen, kimono's, OBI's, porseleingoed en zelfs tempels met een blinkend laagje bladgoud. Soms werd in eenzelfde creatie goud- en/of platinagarens gebruikt. De...

Japanse kunstenaars beschilderen vaak hun kimono's met tuinen, bomen, planten en bruggetjes. Daar elke tekening, borduursel of beschildering een betekenis heeft, werd ik nieuwsgierig naar de betekenis van Japanse bruggen en bruggetjes.

De kenmerken voor dit type stencil (papier patroon) verven is, dat bij de fijne patronen één kleur verf wordt gebruikt, waardoor de geverfde stoffen er effen uitzien, maar toch een patroon hebben.