Boro - versleten patchworkkleding de technieken van de Japanse plattelandsbevolking van weleer

Gepubliceerd op 10 januari 2024 om 13:32

 

Boro is een traditionele werkwijze waarmee slijtage en gaten in kleding steeds opnieuw worden gerepareerd. Boro is steeds meer in opkomst, zowel in Japan als in de westerse Landen.

 

Begin 1800 begon het! Stukjes stof die waren overgebleven van versleten kleding en nog enigszins konden dienen voor de reparatie van bijvoorbeeld een kledingstuk, werd hergebruikt en met steken aan het te repareren kledingstuk gezet. Zo ontstond Borokleding wat er eigenlijk havenloos uitzag, maar in die tijd nog bruikbare kleding was. Deze noodzakelijk manier van herstellen van de toen kostbare natuurlijke stoffen werd gehanteerd in de 19e en in het begin van de 20e eeuw door de plattelandsbewoners in Japan. 

 

Er werd voornamelijk hennep of jute gebruikt. Katoen was duur en werd daarom pas in de twintigste eeuw gebruikt. Uiteraard als men een stukje katoen kon betalen. De vrouwen van de familie lapten de kledingstukken op met een klein stukje nog te gebruiken stof met behulp van sashiko stiksels. Herstellen van kleding werd vaak in een donkere ruimte gedaan na hun dagtaak. Vaak waren de steken wat grover. Op de video hieronder is gewerkt met deze techniek.

 

In de loop van de generaties van families bestond het gepatchte kledingstuk uit meer en meer lapjes, bijna tot het punt dat de gewone waarnemer niet meer in staat is te herkennen waar de oorspronkelijke stof begon.

 

De Japanse Zijdewinkel heeft in haar voorraad enkele zeldzame stukken Japanse handgeverfde indigo katoenen lappen beschikbaar (nog niet zichtbaar in de webshop). De blauwe effen lap is 195x32cm en is een zachte, licht gerepareerd stuk katoen van gegarandeerd meer dan 100 jaar oud. Daarnaast hebben we een indigo Arimatsu shirbori katoen (195x16cm) van ongeveer 90 jaar oud en een Arimatsu sekka shibori katoen (210x17cm) van ongeveer 90 jaar oud. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.