Japanse natuurlijke soorten kimonozijde en verftechnieken

Gepubliceerd op 10 januari 2024 om 21:57

Er zijn verschillende soorten vintage Japanse kimono's met name van natuurlijke zijde en van synthetische zijde. Een kenmerk van beide soorten is dat ze een maximale breedte van 38cm. De Japanse Zijdewinkel verkoopt alleen de natuurlijke soorten zijde. 

De meeste van onze kimono's en coupons zijn uit de Taishō periode (1912-1926) en uit de vroege Shōwa periode (1926-1989). De Taishō periode  (1912-1926) kenmerkt zich onder andere door patronen van groei van de steden, bijvoorbeeld Tokio (Edo) en Kyoto (Heian). Enkele van onze zijden kimono's zijn modernere met goud bewerkte kimono's uit Tokio van Shuzu satijnzijde (2010). Bijna alle kimono's zijn met de hand bewerkt en alle kimono's zijn gevoerd en met de hand in elkaar gezet. 

De opvallende patronen van de kimono's uit de Taishō en de Showa periode weerspiegelden de zelfverzekerde tijdgeest en vormden een uitbundig visueel statement voor de moderne, onafhankelijke, stedelijke vrouw uit deze periode. Dit komt ook weer terug in de vaak rijkelijk geborduurde patronen met goud- en zilverdraden en het gebruikte bladgoud. Deze periode van uitbundigheid is in de Westerse wereld te vergelijken met de art-deco periode. 

 


 

Kimonosilk for a woman (kosode). Landscape with a feather cape (detail).

Plain weave crepe silk (chirimen); freehand paste-resist dyeing (yūzen), stencil imitation tie-dyeing (suri-hitta) and embroidery in silk and metallic threads. Edo period, 1800–50, 172.0 x 129.5 cm, KX186.© 2015 THE KHALILI FAMILY TRUST


De collectie zijde kimono's en coupons in onze webshop zijn van de volgende zijde en/of technieken

 

 • Rinzu - satijnzijde met figuren geweven in de zijde
  De zijde is geschikt voor kleding, sjaals, kussens en licht patchwork. 
 • Shusu - satijnzijde
  De zijde is geschikt voor kleding, sjaals, kussens en licht patchwork. 
 • Chirimen - geweven crepezijde
  Deze zijde is in dunnere weving, middelmatige weving en dikkere weving.
  De zijde is geschikt voor afwerken kleding, quilt, patchwork, home decoration.  
 • Yuzen - zijde met vrije hand geverfd
  Deze techniek wordt gebruikt op verschillende soorten zijde is geschikt voor quilt, kleding, sjaals en patchwork. Goed even de dikte van de zijde na te vragen.
 • Kaki-E - inkt geverfde zijde
  Deze techniek wordt gebruikt op verschillende soorten zijde is geschikt voor quilt, kleding, sjaals, home decoration en patchwork. 
 • Suri-Hitta - stencil imitation tie-dying
  Ook deze techniek wordt gebruikt op verschillende soorten zijde is geschikt voor quilt, kleding, sjaals, home decoration en patchwork. 
 • Shibori - zijde geverfd met een speciale verftechniek
  Ook deze techniek wordt gebruikt op verschillende soorten zijde is geschikt voor quilt, kleding, sjaals en patchwork. 
 • Kawari-Aya - Gebroken twill zijde
  Dikkere stevige zijde geschikt voor home decoration, quilt, patchwork, afwerken kleding.
 • Itajime - blokdruk shibori zijde
  Deze techniek wordt gebruikt op verschillende soorten zijde is geschikt voor quilt, kleding, sjaals, home decoration en patchwork. Goed even de dikte van de zijde na te vragen. 
 • Wilde zijde - deze natuurlijke zijde heeft een linnenstructuur 
  Het kan niet gegarandeerd worden dat deze zijde is geproduceerd door de zijderups en heeft een stevigere en dikkere structuur die geschikt is voor homedecoration, patchwork en quilt.
 • Meisen - Machinaal gesponnen enkel gewoven pongee zijde (dunne, zachte zijde)

  We kunnen niet alle zijde en tijden benoemen, maar we hopen met deze uitleg een inzicht te geven in de structuur van Japanse Kimonozijde en de gebruikte technieken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.