Japanse Kesa perfect patchwork: De zijden mantel van de Japanse Boeddhistische Priester

Gepubliceerd op 10 januari 2024 om 16:55

De Japanse kesa is een rechthoekig gewaad of stola, gedragen door boeddhistische priesters

Het gewaad is gemaakt van enkele van de meest weelderige zijden stoffen die door textielkunstenaars zijn geweven. Traditioneel worden de kledingstukken met de hand aan elkaar gepatcht, maar ze hebben een sterk geformaliseerde structuur en zijn beladen met symbolische betekenis. 

 

Het is voornamelijk bovenkleding die wordt gedragen om priesters warm te houden. De patronen  kunnen ook worden gelezen als mandala's die de boeddhistische kosmos vertegenwoordigen. 

 

De kesa is eenvoudig van vorm, zonder mouwen of kraag. Als zodanig belichaamt het kledingstuk het boeddhistische concept van vormloosheid en het 'ongeboren', wat duidt op het verborgen potentieel in alle wezens om verlichting te bereiken. Deze eenvoudige vorm bevat echter ook een complex en krachtig patroon. De vierkanten van stof zijn aan elkaar gepatcht om het geheel van de boeddhistische kosmos weer te geven in een structuur die doet denken aan mandala's - de geometrische diagrammen die worden gebruikt in boeddhistische visualisatiepraktijken om het rijk van verlichte wezens weer te geven. 

In kesa worden vierkanten van stof van verschillende grootte aan elkaar gepatcht om een ​​rand te vormen die een centraal gedeelte omgeeft. Het midden is georganiseerd in een reeks kolommen of strepen, variërend in aantal van vijf tot 25. Het aantal strepen geeft de rang van de drager aan en de gelegenheid waarvoor het werd gedragen, het hoogste aantal strepen wordt meestal alleen gedragen door een abt tijdens feestelijke ceremonies. 

Betekenis van de kesa voor de monnik

Wanneer een monnik een kesa draagt, draagt ​​hij in wezen een mandala, een illustratie van de boeddhistische kosmos en een krachtig kleermakerssymbool van zijn aanhankelijkheid aan het boeddhistische geloof. Meer specifiek worden zijn sekte en rang aangegeven door de kleur en patronen van het kledingstuk. In bepaalde orden van het zenboeddhisme was een dieppaars bijvoorbeeld gereserveerd voor senior monniken en abten. Bepaalde patronen in de zijden stof duiden ook op bepaalde sekten, zoals de feniks-rondellen. Deze fantastische vogel, die in veel culturen opstanding en wedergeboorte betekent, wordt sinds heugenis in verband gebracht met de Jodo, of Zuivere Land-school van het devotionele boeddhisme, waarin volgelingen bidden voor wedergeboorte in het glorieuze westelijke paradijs van de Amida Boeddha.

 

De kesa als kunstwerken 

Hoewel deze gewaden al eeuwenlang bestaan ​​in de context van de boeddhistische beoefening in Japan, is de belangstelling ervoor als kunstwerken relatief nieuw in zowel Japan als het Westen. In 1996 hield de Art Gallery of Greater Victoria in Canada, wat misschien wel de eerste westerse museumtentoonstelling van deze heilige kledingstukken was.  In 2010 hield het Kyoto National Museum de eerste museumtentoonstelling van kesa in Japan. In de Verenigde Staten was de eerste grote tentoonstelling waarschijnlijk in het Art Institute of Chicago in 2016.  Aangezien de schenking van dit textiel plaatsvond voordat er nauwkeurige gegevens werden bijgehouden op het college, weten niemand wie de donoren zijn, maar het schenken van dergelijke gewaden aan een academische instelling waar ze kunnen worden bestudeerd om een ​​beter begrip van het boeddhisme aan te moedigen, zal zeker leiden tot goed karma.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.