Japans quilten met zijde ... net even anders!

Gepubliceerd op 11 januari 2024 om 22:13

Dingen veranderen in cycli. Aziatische ambachtslieden ontdekten zijdedraad en vonden borduurwerk uit. Hun werk reisde over de zijderoute en beïnvloedde sindsdien elke stijl van decoratie. Het knippen van blokken stof en het maken van een patchwork quiltproject werd altijd als een niet-Japans 'ding' beschouwd. 

De Japanners zijn altijd al kunstenaars in het vervaardigen en bewerken van textiel geweest en al snel sloeg het quilten, wat al in andere delen van de wereld gebeurde, aan. Het bijzondere is dat er een verschuiving in Japan heeft plaatsgevonden. Textielkunsten in Japan zijn van oudsher een mannelijk domein. Quilten wordt door -op een enkeling na- uitsluitend door Japanse vrouwen gedaan. 

Het is een nationale obsessie geworden. Elk jaar in januari is er in Tokio een festival dat honderdduizenden mensen trekt. Het bereik, de verbeeldingskracht en de vaardigheid van het werk is verbluffend. Misschien niet zo verbazingwekkend als de schoonheid van de Japanse kimono's en de borduurwerken door de eeuwen heen, maar ook de Japanse quiltprojecten mogen er zijn! De quiltvaardigheden hebben sinds kort een nieuw leven gekregen. Japanse quilts dekken natuurlijk elk denkbaar onderwerp.

In deze blog laten we enkele quiltprojecten zien die bloemenpracht uitbeelden.

Plumeria detail from the 2017 Tokyo Festival of Quilts, flower section

Zolang mensen kleren hebben gedragen, hebben ze ze gepatcht. Toen kleren versleten waren, waren er nog steeds onderdelen die de moeite waard waren om te bewaren. Doek werd met de hand gemaakt; het was kostbaar. Quilten was gewoon een manier om lagen stof aan elkaar te naaien. In het begin had er misschien droog gras tussen een ruwe doek en in elkaar geknipte stukjes oude kleren in het patchwork gezeten - alles voor de warmte. Tegenwoordig hebben quilters de luxe van zachte tussenvulling en hun keuze uit quiltsteken, machinaal of met de hand gemaakt.

 

          Detail from a flower quilt at the 2019 Tokyo Festival, photo credit Okanarts

Details of a Japanese quilts, photo credit okanarts

Rechtsboven ziet u "Flower News" van Sachiko Chiba uit Morioka, Japan. Laten we eens kijken naar het werk. De bloemen zijn gemaakt van zijde, die ze naar eigen zeggen zorgvuldig heeft uitgekozen om de werkelijke kleur van de vele soorten bloemen nauwkeurig weer te geven. Ze zijn op de quilt aangebracht.

 

“Kirara’s Garden Party” by Ayako Kawakami of Funabashi, Japan

 

Het is zeker inspirerend om eens vergelijkingen te maken met de verschillende manieren van quilten in Engeland, Nederland, Amerika en Japan. Een leuk adres voor quiltinspiraties in Nederland is bijvoorbeeld te vinden bij de QuiltersGilde 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.