Bladgoud op een kimono of OBi - zo doet de Japanse Kunstenaar dat

Gepubliceerd op 10 januari 2024 om 13:07

Al sinds honderden jaren wordt in Japan gewerkt met bladgoud en bladplatina door gespecialiseerd kunstenaars. Zij bekleden met hun gespecialiseerde vakkennis vele creaties zoals schilderijen, kimono's, OBI's, porseleingoed en zelfs tempels met een blinkend laagje bladgoud. Soms werd in eenzelfde creatie goud- en/of platinagarens gebruikt. De kunstenaar liet normaal geen bezoekers toe die deze techniek van goudbewerking mochten aanschouwen. 

Dat het met de hand vervaardigen van een traditionele Japanse kimono een enorm langdurig proces is, heeft inmiddels wereldwijde bekendheid gekregen. Aan een traditionele kimono werd maanden gewerkt, met meer mensen. Het beschilderen van een kimono en het gedeelte van het bladgoud werd door de kunstenaar zelf gedaan. De kunstenaar maakte met flinterdun bladgoud (of platina) oogverblindende creaties, waarvan er een aantal in onze webshop te zien is. Onder andere de zwarte tomesodes werden  rijkelijk bekleed met goud. De tomesodes waren in het bezit van de rijkste families in Japan. 

Ook veel antieke en vintage OBI's zijn rijkelijk versierd met goud, maar dan vooral met goudgarens. Een OBI is aan het begin van het filmpje te zien. Later in het filmpje werkt de kunstenaar aan de koninklijke bloem met bladgoud.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.