Japans quilten met zijde ... net even anders!

Dingen veranderen in cycli. Aziatische ambachtslieden ontdekten zijdedraad en vonden borduurwerk uit. Hun werk reisde over de zijderoute en beïnvloedde sindsdien elke stijl van decoratie. Het knippen van blokken stof en het maken van een patchwork quiltproject werd altijd als een niet-Japans 'ding' beschouwd. 

Lees meer »

Japanse natuurlijke soorten kimonozijde en verftechnieken

Er zijn verschillende soorten vintage Japanse kimono's met name van natuurlijke zijde en van synthetische zijde. Een kenmerk van beide soorten is dat ze een maximale breedte van 38cm. De Japanse Zijdewinkel verkoopt alleen de natuurlijke soorten zijde. De meeste van onze kimono's en coupons zijn uit de Taishō periode (1912-1926) en uit de vroege Shōwa periode (1926-1989). De Taishō periode  (1912-1926) kenmerkt zich onder andere door patronen van groei van de steden, bijvoorbeeld Tokio (Edo) en Kyoto (Heian). Enkele van onze zijden kimono's zijn modernere met goud bewerkte kimono's uit Tokio van Shuzu satijnzijde (2010). Bijna alle kimono's zijn met de hand bewerkt en alle kimono's zijn gevoerd en met de hand in elkaar gezet. De opvallende patronen van de kimono's uit de Taishō en de Showa periode weerspiegelden de zelfverzekerde tijdgeest en vormden een uitbundig visueel statement voor de moderne, onafhankelijke, stedelijke vrouw uit deze periode. Dit komt ook weer terug in de vaak rijkelijk geborduurde patronen met goud- en zilverdraden en het gebruikte bladgoud. Deze periode van uitbundigheid is in de Westerse wereld te vergelijken met de art-deco periode. 

Lees meer »

Natuurlijke soorten kimonozijde en verftechnieken

Er zijn verschillende soorten antieke en vintage Japanse kimono's van natuurlijke zijde en van synthetische zijde. Een kenmerk van beide soorten is dat ze een maximale breedte van 37cm hebben. De Japanse Zijdewinkel verkoopt alleen de natuurlijke soorten zijde. De meeste van onze kimono's en coupons zijn uit de Taishō periode (1912-1926) en uit de vroege Shōwa periode (1926-1989). De Taishō periode  (1912-1926) kenmerkt zich onder andere door patronen van groei van de steden, bijvoorbeeld Tokio (Edo) en Kyoto (Heian). Enkele van onze zijden kimono's zijn modernere met goud bewerkte kimono's uit Tokio van Shuzu satijnzijde (2010). Bijna alle kimono's zijn met de hand bewerkt en alle kimono's zijn gevoerd en met de hand in elkaar gezet. 

Lees meer »