Uw natuurlijke zijden coupons en sjaals wassen

 

Bij voorkeur probeert u eerst een stukje van uw zijde te wassen 

Wassen
De zijde wast u met de hand slingerend voor één a enkele minuten in lauw water met zeer milde zeep of een zachte shampoo zonder bleekmiddelen of synthetische toevoeging. Wel mag u om de kleuren goed te houden en de vezels goed te openen al enkele eetlepels witte azijn* toevoegen. *Geen azijn toevoegen als er een ernstige vlek (curry bijvoorbeeld) op de zijde is gekomen, dan wordt de curry gestabiliseerd in de zijde, ook niet bij het spoelen. Nooit de zijde laten weken. Spoel daarna de zijde goed af met zeer lauw water met een scheutje azijn.  De azijn helpt de glans van de zijde te doen herleven, de kleuren zoveel mogelijk te behouden en verwijdert alle resterende zeep. Ook worden geuren geneutraliseerd. Zijde geeft normaalgesproken wat kleur af, dat is normaal. 

 

Drogen 
U legt uw stuk zijde op een handdoek en deze rolt u op, zodat de zijde in de rol zoveel mogelijk droogt. Daarna hangt u de zijde op een warme plek te drogen (geen zon of kachel). U kunt ook de zijde in de badkamer laten drogen, om kreuken zoveel mogelijk te voorkomen. Het is na het droogrollen in een handdoek mogelijk de zijde direct te strijken.Strijken
Bij voorkeur de zijde op bovenstaande manier laten drogen en als het nog nodig is binnenstebuiten strijken op het daarvoor bestemde strijkprogramma. De zijde niet besprenkelen of vochtig maken, dat kan vlekken veroorzaken. Wassen van zijden Kimono's en Haori 
De haori zijn net als de sjaals en coupons wasbaar, echter is het is aan te raden kledingstukken door een professioneel bedrijf te laten reinigen.

 

 

Wassen en strijken losse coupons en sjaals
Nadat de losse coupons of sjaal met de hand (zo kort mogelijk) is gewassen, wordt de zijde opgerold in een handdoek en rustig met een licgt draaiende beweging droger gemaakt. De zijde kan vochtig al gestreken worden, met de strijkijzer op zijdestand. Let op bij borduursel en goudgarens, alleen de binnenkant strijken. Of op de bewerking een dun zijden doekje leggen zodat de strijkijzer niet direct de zijde raakt.