De betekenis van de Japanse Kraanvogel

Gepubliceerd op 28 november 2023 om 07:51

In Japan vereert men al eeuwen kraanvogels als heilige wezens. 

Maar wat is er zo bijzonder aan deze 180cm grote witte vogels met een rood kroontje?

 

Dit leest u in onderstaande artikel, waarbij speciale aandacht is besteed aan een folklore verhaal én een waargebeurd verhaal uit 1950 hoe een meisje - Sadako Sasaki - hoop op genezing had verzameld door het maken van kraanvogels na de aanval op Hiroshima.

 

Het verhaal achter de kraanvogel

Het beroemdste Japanse kraanvogel volksverhaal is getiteld "Tsuru no Ongaeshi", of "Kraanvogel's Terugkeer van een Gunst". In dit verhaal neemt een kraanvogel de gedaante aan van een mooie vrouw die het leven helpt verbeteren van een boer die haar redde van jagers. Hoewel het verhaal eindigt met de verdwijning van de kraanvogel, nadat de boer haar identiteit had ontdekt, is dit een van de redenen waarom de Japanners geloven dat kraanvogels gunsten teruggeven aan degenen die vriendelijk voor hen zijn.

Door de jaren heen is het verhaal vele malen herschreven. Toch blijft de voorstelling van de kraanvogel dezelfde: loyaal, wijs en dankbaar.

In de jaren 1950 werd de kraanvogel een symbool van genezing en hoop. Dit gebeurde na het bombardement van Hiroshima toen bij een jong meisje genaamd Sadako Sasaki leukemie werd vastgesteld, jaren nadat ze was blootgesteld aan nucleaire straling.

Sadako geloofde heilig dat de kraanvogel haar zou helpen te herstellen van haar kwaal en dus maakte ze papieren kraanvogels toen ze in het ziekenhuis was opgenomen. Haar doel was om duizend kraanvogels te maken, waarna ze de kraanvogel zou vragen om haar te genezen. Helaas kon ze er maar zeshonderd maken voordat ze aan leukemie overleed.

Haar verhaal heeft de harten van vele Japanners geraakt. Ze waren zo ontroerd, dat haar verhaal vaak in verband wordt gebracht met papieren kraanvogels en hoe die voor haar een symbool van genezing en hoop werden. Voor hen werd het ook een symbool van veerkracht.

 

De kraanvogel de betekenissen

De kraanvogel - loyaliteit

Wat ook een kenmerk is van kraanvogels, is dat als ze eenmaal een partner hebben gevonden, levenslang met dezelfde partner paren. Kraanvogels hebben een uitgebreide dans om hun partner het hof te maken. Juist dit wordt in verschillende delen van Japan als aantrekkingskracht beschouwd en daarom is de Japanse kraanvogel ook een symbool van loyaliteit geworden.

De kraanvogel - autoriteit

Kraanvogels worden beschouwd als wezens met een onberispelijke wijsheid. Er is een beroemd spreekwoord in Japan, "Tsuru no hitokoe", dat zich laat vertalen als "kraanvogelverklaring", en dat betekent dat de spreker de stem van het gezag heeft.

De kraanvogel - kracht

Kraanvogels - met hun spanwijdte van ongeveer een meter! - staan erom bekend vele kilometers op grote hoogte te kunnen vliegen, zonder moe te worden. Dit maakt hen tot het perfecte symbool van kracht.

De kraanvogel - hoop

Kraanvogels staan bekend als veerkrachtige wezens. Vanwege deze eigenschap werden ze door de Japanners gezien als een symbool van hoop in moeilijke tijden.

De kraanvogel - dankbaarheid

Men gelooft dat Japanse kraanvogels gunsten teruggeven aan degenen die hen helpen. Daarom worden er in Japan in tempels vaak kraanvogeloffers gebracht. Zij geloven dat dit een manier is om de kraanvogel te behagen en naar hun gebeden te laten luisteren.

 

met dank aan https://thebigdeer.com/crane-symbolism-japan/

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.