GRATIS VERZENDING BOVEN €150

Japanse muziekinstrumenten ... een luisterrijk kijkje in een duizenden jaren oude Japanse traditie

Gepubliceerd op 28 november 2023 om 07:51

Geisha playing Koyku

Traditionele Japanse Muziekinstrumenten 

Er zijn meer dan dertig traditionele Japanse muziekinstrumenten, bestaande uit verschillende blaas-, snaar- en slaginstrumenten, waarvan sommige meer dan 3000 jaar oud zijn! Veel instrumenten werden aanvankelijk in ensembles bespeeld in de Japanse hofmuziek, maar het bespelen van de Sho, fluiten en Koto (citer) werd vervolgens een kunst die samoerai en de adel geacht werden te leren.

Traditionele instrumenten staan centraal in de Japanse volksmuziek, religieuze praktijken en cultuur, maar veel ervan zijn ook uitgebreid gebruikt in hedendaagse westerse muziek.

Japan heeft een rijke muzikale traditie die tot op de dag van vandaag voortduurt. Traditionele Japanse muziek werd eerst mondeling doorgegeven door meesters aan hun leerlingen, die leerden door te observeren en te voelen hoe hun leraren speelden. Hieronder staan enkele muziekinstrumenten.

De Shamisen

De shamisen (ook wel samisen genoemd) is een drie-snarig muziekinstrument dat qua uiterlijk lijkt op een westerse banjo, maar eigenlijk een soort luit is. De Shamisen wordt gebruikt in vele genres van Japanse muziek, waaronder geisha muziek, ningyo joruri poppenshows, volksliederen en kabuki theater, en kan alleen of als begeleiding van zang worden bespeeld.

De Shakuhachi

De Shakuhachi is een soort bamboefluit waarop aan het uiteinde wordt geblazen en heeft vingergaten om de noten te vormen. Hij lijkt op een blokfluit, maar heeft geen opvallend mondstuk omdat de steel onder een hoek is afgesneden om op te blazen. Hij maakt een reeks lage en hoge tonen, afhankelijk van de stemming en de lengte.

De Tsuzumi en de Shonobue

De Tsuzumi (ook wel Kotsuzumi genoemd) is een zandlopervormige handtrommel die werd gebruikt in Japanse volksmuziek, kabukitheater en een type klassiek Japans dansdrama, Noh genaamd, dat zijn oorsprong vindt in de 14e eeuw.  De trommel heeft een houten lichaam met aan beide uiteinden twee trommelvellen die door een koordsysteem met elkaar verbonden zijn. De fluit die hier gebruikt wordt is de Shinobue.

Het vel over de twee uiteinden van de trommel is strak gespannen, en de koorden kunnen worden losgelaten of samengedrukt om de toonhoogte te verlagen of te verhogen, zoals bij de Afrikaanse djembe-drum.

Hij is zeer gevoelig voor vochtigheid en temperatuur, dus de speler stelt hem meestal ter plekke nauwkeurig af. Interessant is dat de trommelvellen een zekere mate van vochtigheid nodig hebben om de gewenste geluidskwaliteit te bereiken, en daarom brengt de speler stukjes papier bevochtigd met zijn speeksel aan op de huid van het trommelvel om vochtigheid toe te voegen. 

Sommige Tsuzumi die nu nog in gebruik zijn, zijn eeuwen oud, en het kan jaren duren voordat een nieuw instrument goed is ingespeeld.

De Biwa 

De Biwa is een viersnarige Japanse luit met een korte hals die in de zevende en achtste eeuw veel werd gebruikt in de Japanse hofmuziek. Latere versies werden bespeeld door de blinde Japanse luitpriesters uit de Heian-periode en het werd ook gespeeld als achtergrondmuziek bij het vertellen van verhalen.

De schaal van het lichaam is traanvormig, vergelijkbaar met de westerse luit, maar er zijn meer dan zeven variaties van het instrument, en het is gemaakt van verschillende soorten hout, afhankelijk van het type Biwa.

De Koto

De koto is een soort Japanse citer, het nationale instrument van Japan.

Gewoonlijk hebben ze 13 snaren - maar er zijn er ook met meer, en ze werden aanvankelijk bespeeld in de Japanse hofmuziek.De Koto is ongeveer honderdtachtig centimeter lang en is gemaakt van Paulownia hout.

Hij wordt bespeeld door met de rechterhand aan de snaren te trekken met een plectrum of met drie vingers met fingerpicks, en wordt gestemd door de positie van de houten brug te verplaatsen.

Hichiriki

De Hichiriki zou in het begin van de zevende eeuw vanuit de Tang-dynastie in China in Japan zijn geïntroduceerd en werd bespeeld in de Japanse hofdans en hofmuziek.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.