GRATIS VERZENDING BOVEN €150

Japanse Vintage Shibori Zijde ... Een spectaculaire techniek. Handwerk ten top!

Gepubliceerd op 28 november 2023 om 07:51

Het werkwoord shibori betekent "wringen, knijpen en drukken" in het Japans. Hoewel het woord shibori vaak wordt geassocieerd met de beroemde stijl van textielverven, die specifiek is voor Japan, omvat het in feite een breed scala aan stoffenmanipulatie en -verven die wereldwijd wordt aangetroffen.

Shibori, zoals die in Japan wordt beoefend, is een 1300 jaar oude techniek die is geëvolueerd na de introductie uit China. Gezien deze leeftijd is het verrassend dat de methoden die tegenwoordig worden gebruikt om shibori te maken, sterk lijken op traditionele methoden die in Japan worden gebruikt. Shibori, vermoedelijk geïntroduceerd vanuit China, samen met de Chinese kledingstijl, werd op een unieke manier aangepast door de Japanners en is een van de oudste indigo-verftechnieken in Japan. Het was een van de goederen die in de 8e eeuw door keizer Shoumu aan de Toudai-ji boeddhistische tempel in Nara werden geschonken.

 

Later, tijdens het vredige Tokugawa-tijdperk van de 17e tot de 19e eeuw, toen handel, kunst en cultuur bloeiden, ontwikkelde Shibori zich verder en kreeg het een bredere aantrekkingskracht. Er kwamen veel verschillende regionale technieken naar voren en shibori werd populair vanwege het decoreren van zijde voor de aristocratie, die ambachtslieden opdracht zou geven om prachtige shibori kimono's te maken. De methoden verschilden van regio tot regio en de kunst bleef zich op alle sociale niveaus ontwikkelen. De belangrijkste productiecentra zijn de dorpen Arimatsu en Narumi in de prefectuur Nagoya.

De vintage shibori haori's en coupons in onze winkel De Japanse Zijdewinkel zijn van rond 1950-60 en zijn met de hand bewerkt in Kyoto. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.