Japanse Vintage Shibori Zijde ... Een spectaculaire techniek. Handwerk ten top!

Gepubliceerd op 28 november 2023 om 07:51

Het werkwoord shibori betekent "wringen, knijpen en drukken" in het Japans. Hoewel het woord shibori vaak wordt geassocieerd met de beroemde stijl van textielverven, die specifiek is voor Japan, omvat het in feite een breed scala aan stoffenmanipulatie en -verven die wereldwijd wordt aangetroffen.

 

 

Shibori wordt ook wel tie-dye genoemd. De techniek is gebaseerd op het eenvoudige principe van resistverven, waardoor er "korrels" ontstaan. en "rimpels" door de stof stevig met draden te binden. Tie-dye wordt nog steeds gezien in Japan, India en Afrika, en is opgegraven op archeologische vindplaatsen in Centraal-Azië en Peru. Omdat de techniek uiterst eenvoudig is, wordt aangenomen dat dit op verschillende plaatsen spontaan is gebeurd. Sinds de introductie in Japan heeft het een opmerkelijke ontwikkeling doorgemaakt en is het een traditioneel verven en weven geworden dat Japan vertegenwoordigt en vandaag de dag nog steeds alom geliefd is.

 

Later, tijdens het vredige Tokugawa-tijdperk van de 17e tot de 19e eeuw, toen handel, kunst en cultuur bloeiden, ontwikkelde Shibori zich verder en kreeg het een bredere aantrekkingskracht. Er kwamen veel verschillende regionale technieken naar voren en shibori werd populair vanwege het decoreren van zijde voor de aristocratie, die ambachtslieden opdracht zou geven om prachtige shibori kimono's te maken. De methoden verschilden van regio tot regio en de kunst bleef zich op alle sociale niveaus ontwikkelen. De belangrijkste productiecentra zijn de dorpen Arimatsu en Narumi in de prefectuur Nagoya.

 

De vintage shibori haori's en coupons in onze winkel De Japanse Zijdewinkel zijn van rond 1940-60 en zijn met de hand bewerkt. 

 

 

De techniek van shibori

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.