Mijn zijden flapper blouse ... werk als een designer en combineer met Japanse zijde

04-07-2021

Al eerder schreef ik hoe ik met 2 coupons van (150-160x36cm) een simpele top maakte van zijde.

Een logische vervolgstap in het experimenteren met Japanse vintage zijde was.... combineren! 

Ik ben gaan combineren met 2 van de 100 verschillende soorten Japanse zijde en technieken. Natuurlijk zou ik een derde coupon of techniek kunnen gebruiken of zelfs een patchwork blouse hebben kunnen maken, maar ik wilde het simpel houden en eerst het effect van 2 verschillende Japanse zijde stoffen zien.

Dit keer heb ik gekozen voor mattere crêpezijde, met de hand geverfd met bloemen, bamboe en met goudrandjes en een shibori (tie-dye handwerk) zijde. 

Weer heb ik twee  coupons gebruikt van 150x36cm en een klein stukje shibori zijde van 108x28cm. Voor de band onderin de blouse heb ik een smal stuk gebruikt van 160x17cm en een stukje van de shibori die ik over had. 

De coupons heb ik zoveel mogelijk in tact gehouden en er is net als bij een kimono en kleding uit het Charleston/Flappertijdperk tijd weinig knipwerk aan te pas gekomen. Zo heb ik alle natuurzijde kunnen benutten. Ik vind het eigenlijk ook wel zonde om zulk kostbaar materiaal weg te gooien.

Hieronder een kladpapiertje dat ik heb gebruikt. Twee lange stroken aan de buitenkant en 2 shiboristroken in het midden. De stippellijn, daar wordt de blouse dubbelgevouwen en op de hoogte van de de bovenkant van de shiborizijde worden de zijnaden dichtgemaakt tot onder. De band doet de rest. 

Alleen even opletten dat de band de breedte houdt van de heupen. Dus een beetje spelen met de maat die nodig is. Natuurlijk is een langere of kortere band ook leuk, gewoon lekker designen naar wens!