Simpele top met Japanse Zijde

25-04-2021

Originele vintage Japanse kimonozijde heeft een breedte van maximaal 37cm en de lengte is maximaal 170cm of 340 met een knipje op de helft.

Al is dit smaller dan moderne stoffen en zijn het coupons, Japanse kimonozijde heeft zeker ook veel voordelen. Behalve dat er volop exclusieve keuze is en geweldig fijn draagt, is de zijde zelf aan beide kanten voorzien van zelfkant. Dat is fijn als er een sjaals of kleding of als er kleding van wordt gemaak, het is minder afwerken natuurlijk. 

Er vraagt iemand wel eens of dat quilten of kleding maken lastig is door bijvoorbeeld het rafelen van zijde. Nu is Japanse kimonozijde nog niet heel bekend, maar het rafelen is vaak niet erger, dan als  bijvoorbeeld bij katoen. Soms met hele glanzende zijde wil het nog wel eens wat meer rafelen, dan is er wel wat meer werk aan de winkel.  

Neem nu deze voorbeeldtop, gemaakt van Japanse dunnere kimono crepezijde. Hiervoor zijn 2 coupons gebruikt van 160x35cm. Doordat het smallere coupons zijn, is er gewerkt met een voornaad. Wat zo leuk is, dat de voornaad niet stoort, omdat de patronen heerlijk in elkaar kunnen overlopen. De simpele top kan gedragen worden vanaf 38 tot en met 44. Dus 2 stukken van 160x35cm is geschikt voor deze maten. Dan is er net genoeg over voor beleg of biaisband om af te werken. 

Een maatje groter, kan natuurlijk ook. Dan komt er simpelweg een coupon bij van 55x35cm of 110x17cm. Hiermee kan dan een tussenstuk voor en achter worden gemaakt en de top wordt dan ongeveer 16 cm breder.   

De zijden top is in de handwas wasbaar met een kleurwasmiddel en/of een beetje azijn om de kleuren goed vast te houden. Snel wassen (even door het water slingeren) is het best en dan in een handdoek droogrollen. Hierna kan de strijkbout er op een milde stand overheen, behalve bij de shibori tie-dye zijde, die hoeft niet gestreken te worden, omdat die rechtgetrokken wordt en opgehangen. Dus helemaal droogstrijken òf even gladstrijken, totdat eventuele kreukels eruit zijn, even ophangen in de badkamer en klaar is kees. Zo is de top gauw droog en kun je je lievelingstop snel weer aantrekken. 

Simpel en toch uniek door de fantastische, exclusieve zijden motieven.