De exclusieve Japanse Bingata kimono

24-02-2021

Sinds kort is De Japanse Zijdewinkel de trotse eigenaar van een originele antieke of vintage Bingata kimono. Bingata is een traditionele verftechniek die is ontstaan ​​in de prefectuur Okinawa, welke gebruikt werd sinds de 15e eeuw. 


Bingata een verftechniek om textiel van formele dameskleding te modelleren
In het kasteel van het Koninkrijk van Ryukyu is de verftechniek ontstaan ​​als een middel om het textiel te modelleren, dat werd gebruikt om formele dameskleding of gewaden te maken die werden gedragen tijdens inheemse religieuze ceremonies. Tijdens de 15e eeuw werden verschillende verftechnieken naar de Ryukyu-eilanden gebracht door handel met China en Zuidoost-Azië. Vervolgens ontwikkelden deze technieken hun eigen onderscheidende kenmerken in het klimaat en de cultuur van Okinawa en evolueerden ze naar de unieke Bingata-techniek.

Bingata weerspiegelt de helderheid van de zuidelijke eilanden
Bingata textiel werd geproduceerd met levendige kleuren. Ontwerpen bevatten driedimensionale perspectieven die doen denken aan schilderkunst. De motieven zelf werden geschilderd zonder rekening te houden met de seizoenen en konden vaak allemaal worden gecombineerd tot èèn enkel ontwerp. De ontwerpen weerspiegelden de openhartigheid van de mensen in Okinawa en gaf het hoge niveau van kunstenaarschap en vakmanschap weer. Zowel pigmenten als plantaardige kleurstoffen werden met de hand aangebracht, voornamelijk op katoen en linnen, maar ook op zijde. De ontwerpen werden strikt gecontroleerd en het onderscheid tussen klassen was gemakkelijk te herkennen aan de kimono die werd gedragen. Patronen voor het koninklijk huis waren erg gewaagd en kleurrijk, terwijl het grote publiek eenvoudige en donkere patronen van indigo of zwart droeg. Alleen de koninklijke familie droeg geel, terwijl de adel asblauw droeg.

De productie van bingata is arbeidsintensief

Het maken van een bingata-kimono was arbeidsintensief en alleen royalty's of rijken konden dit soort kimono's betalen. Drie mensen hebben drie dagen nodig om het materiaal voor slechts één kimono te schilderen en daarna nog een maand om het af te maken.