De spirituele betekenis van Japanse bruggetjes

27-01-2022

Japanse kunstenaars beschilderen vaak hun kimono's met tuinen, bomen, planten en bruggetjes. Daar elke tekening, borduursel of beschildering een betekenis heeft, werd ik nieuwsgierig naar de betekenis van Japanse bruggen en bruggetjes. 

Gaandeweg kwam ik er achter dat de Japanse tuin is ontworpen om aan te spreken en aangesproken te worden en het gebruik van bruggetjes is daarop geen uitzondering. 'Aanpreken en aangesproken te worden' is op zich is natuurlijk al een bijzondere ervaring. Maar ....

De ware betekenis van een Japanse brug is niet louter praktisch, de Japanse tuin heeft sterke spirituele connotaties, die de bezoeker helpen om een meer meditatieve ervaring op te doen tijdens het verkennen van de tuin. En dan komen we terug op het bruggetje ....

De spirituele betekenissen van Japanse bruggen kunnen variëren van diep religieuze gevoelens geworteld in het boeddhisme, tot een meer taoïstische filosofie geïnspireerd door de Chinese cultuur.

Het oversteken van de brug symboliseert de reis van de sterfelijke wereld naar het hiernamaals, en de daarop volgende reiniging van iemands wereldse lasten. Door deze reis ervaart het individu een symbolisch gevoel van zuiverheid, innerlijke vrede en een eenheid met de natuur.

Met de toenemende invloed van Zen, werd het oversteken van de brug ook geïnterpreteerd in een bredere spirituele zin die meer nadruk legde op de reis tussen de wereld van de mens en de wereld van de natuur. Deze symboliek vertoont veel overeenkomsten met de direct religieuze interpretaties, vooral met het concept van de mens die naar een hoger niveau van bestaan reist. In dit geval is het hogere niveau de natuurlijke wereld, in tegenstelling tot een geestenrijk.

Al met al een zeer interessant object om mee te werken!

bron: https://www.bigblogofgardening.com/the-significance-of-bridges-in-japanese-gardening/