Japanse zijde wassen en onderhoud

De Kimono is de eeuwenoude kledingtraditie in Japan en wordt nog gebruikt als (gelegenheids)kleding. Al onze vintage Kimono's zijn van goede tot zeer goede kwaliteit en als nieuw. Sommige producten komen van een eerdere eigenaar en sommigen zijn alleen als showmodellen gebruikt. Er zijn ook ongedragen nieuwe vintage kimono's. De kimono's zijn gemaakt van de mooiste natuurlijke zijdes en zowel de voering als de kimono zelf worden met de hand in elkaar gezet. Sommige kimono's zijn bewerkt met 24k bladgoud of gouddraad. Al onze kimono's zijn handwerk en 100% zijde. Om de zijde steviger te maken worden soms draden gebruikt van andere natuurlijke elementen.

De obi is de band die om de kimono wordt gedragen. Meestal is de band dubbelgevouwen om de middel en op de rug wordt een enkelvoudig verticale band gevouwen. Het is geen gemakkelijk karwei. De meeste obi's opgehangen als wandkleed uitgerold als tafelloper, dat een weergaloze schoonheid geeft aan uw interieur. De obi heeft een enorme lengte -ruim 4 meter- en geeft hiermee mogelijkheden tot (her)gebruik. De vintage obi's die wij aanbieden zijn geborduurd en of beschilderd. Sommige zijn zelfs bewerkt met 24-karaats goud.

De haori oftewel het kimonojasje lijkt op een korte kimono, maar heeft geen overlappende voorpanelen. De haori wordt meestal aan de voorkant vastgebonden met twee korte koorden, bekend als de haori himo. De himo's worden vastgemaakt aan kleine lussen die in de interne kraagnaad zijn genaaid, waardoor de voorkanten van de haori naast elkaar sluiten. De maat van de haori is een unique taillemaat en kan daarom worden gebruikt als jasje of vestje voor verschillende maten. De schoonheid van de zijde van de haori's is tijdloos. 

Uw natuurlijke zijden coupons en sjaals wassen 

Bij voorkeur probeert u eerst een stukje van uw zijde te wassen 

Wassen
De zijde wast u met de hand slingerend voor één a enkele minuten in koud tot zeer lauw water met zeer milde zeep of een zachte shampoo zonder bleekmiddelen of synthetische toevoeging. Wel mag u om de kleuren goed te houden en de vezels goed te openen al enkele eetlepels witte azijn* toevoegen. *Geen azijn toevoegen als er een ernstige vlek (curry bijvoorbeeld) op de zijde is gekomen, dan wordt de curry gestabiliseerd in de zijde, ook niet bij het spoelen. Nooit de zijde laten weken. Spoel daarna de zijde goed af met zeer lauw water met een scheutje azijn.  De azijn helpt de glans van de zijde te doen herleven, de kleuren zoveel mogelijk te behouden en verwijdert alle resterende zeep. Ook worden geuren geneutraliseerd. Zijde geeft normaalgesproken wat kleur af, dat is normaal. 

Drogen 
U legt uw stuk zijde op een handdoek en deze rolt u op, zodat de zijde in de rol zoveel mogelijk droogt. Daarna hangt u de zijde op een warme plek te drogen (geen zon of kachel). U kunt ook de zijde in de badkamer laten drogen, om kreuken zoveel mogelijk te voorkomen. Het is na het droogrollen in een handdoek mogelijk de zijde direct te strijken.

Strijken
Bij voorkeur de zijde op bovenstaande manier laten drogen en als het nog nodig is binnenstebuiten strijken op het daarvoor bestemde strijkprogramma. De zijde niet besprenkelen of vochtig maken, dat kan vlekken veroorzaken. 

Wassen van zijden Kimono's en Haori 
De haori zijn net als de sjaals en coupons wasbaar, echter is het is aan te raden kledingstukken door een professioneel bedrijf te laten reinigen. 


de kimono
de kimono
De Haori
De Haori

Hoeveel werk het maken van een zijden kimono kan zijn, blijkt uit onderstaande video