Japanese Katazome dying - hoe doet men dat?

04-03-2021

Katazome (型 染 め) is een Japanse methode om stoffen te verven met behulp van een resist-pasta, een soort rijstmeelmengsel. Dit mengsel wordt met behulp een handgemaakte sjabloon aangebracht met een kwast of een paletmes. 

Natuurlijk krijgt de helderwitte zijde een gewenste kleur. De kleurstof wordt toegevoegd door met de hand te schilderen, door onderdompeling of door beide. Waar het pastamengsel de doek bedekt en doordringt, zal de later aangebrachte kleurstof niet doordringen. De kleuren zijn exclusief, omdat zij uit verschillende natuurlijke bronnen komen. 

Het patroon van de Katazome op dunne stoffen is ook zichtbaar aan de achterkant van de zijde. Op ;  geweven zijde of dikkere crepe is de achterkant een effen kleur. 

Vroeger werd Katazome effectief ingezet om op een goedkopere en snellere manier patronen aan te brengen op de stoffen, in tegenstelling tot de dure geweven en handgeverfde stoffen. Zoals met veel  ambachten in Japan, ontwikkelde het zich tot een gerespecteerde eigen kunstvorm.