Een patchwork omslagdoek met een gehaakte brede waaier rand ... toch een beetje Japans

15-01-2021

Behoorlijk wat antieke en vintage Japanse natuurzijde gaat er in deze omslagdoek, maar het  resultaat mag er dan ook wezen! Deze soepele omslagdoek bestaat uit verschillende soorten Japanse zijde. Crepezijde, glanszijde effen en bewerkt en chirimen crepezijde. De veelkleurige zijde met de vogels en grote bloemen is geheel met de hand geverfd. 

Ik heb begrepen dat er in Japan zo'n 100 verschillende soorten zijde zijn, dus keuze genoeg voor een mooie creatie. Dus, beginnen maar!
Eerst de kleuren bij elkaar zoeken.

Daarbij wilde ik graag werken met grotere stukken van 160x36cm, dus de keuze was beperkt. Toch is het gelukt!  Eerst de kleuren bij elkaar zoeken. Ik kwam uit of 2 grote brede stukken en 4 lange smallere stukken (140 en 200xm x 17cm).

Alle stoffen op de tafel in model gelegd en toen nog natuurlijk een mooi kleurtje wol erbij zoeken voor de waaierrand. Nu is het misschien leuk om te weten, dat Japan zo zijn eigen uitgebreide kleurenpallet heeft en dat een bijpassend wolletje niet altijd voorhanden is. 

 Maar de kleur voor de rand had ik in huis. Grijze 4-ply 100% wol van Rowan met een tintje lila. Rowan heeft altijd van die bijzondere kleuren, en deze paste precies bij de kleuren van de Japanse zijde, die ik had uitgekozen.  

Het model bestaat uit een grote vierkante doek uit verschillende soorten en kleuren zijde. Nadat deze is dubbelgevouwen, is de rand eromheen gehaakt met een brede waaiersteek. Voor een rand is bijna 100 gram 4-ply nodig.. 

Groetjes, Sonja