Tanmono dàt heb je nodig voor het maken van een kimono!

06-10-2020

Voor het eerst mocht ik een rol oftewel een Tanmono op mijn webshop zetten. Wat een prachtige zijde én wat een bijzondere afmeting. De lengte is ruim 12 meter en de breedte is 36cm. Ik vroeg me af waarom deze lengtes en breedtes op een bolt 'Tanmono' zitten en daarover gaat deze blog. 

De Tanmono heeft twee belangrijke betekenissen.

Eén betekenis is de naam van de zijde of stof die wordt gebruikt voor kimono's.

De andere betekenis van Tanmono is dat het een stuk zijde of stof is van één kleur ('tan' is de eenheid voor één kimono voor één volwassene). Gewoonlijk worden tanmono's op een bord gerold dat gelijk is aan één eenheid, dus 1 kimono. 

Tegenwoordig worden maten voor Japan gedefinieerd in het metrische systeem; voor zijden weefsels is een tan in het algemeen ongeveer 36 cm breed en ongeveer 11,4 m lang. Dus juist de afmeting voor een kimono.

De traditionele stof van Japan die is ontwikkeld voor het exclusief maken van een kimono, heeft een unieke maatspecificatie. Als gevolg van de beperking van het handweefgetouw en het exclusieve gebruik voor kimono, wordt een Tanmono gewoonlijk geproduceerd in een afmeting van ongeveer 0,38 x 12,5 m. Laten we eens kijken naar meer details over de specificatie van Tanmono. 

De breedte van Tanmono is ongeveer 38 cm voor vrouwen en 42 cm voor mannen. De de lengte is ongeveer 12,5 m. Dit is de noodzakelijke en voldoende maat voor het maken van een dameskimono. De benodigde lengte voor een kimono voor mannen is korter voor mannen. 

Om een ​​kimono te maken, wordt de rechthoekige stof van 0,38 x 12,5 m verdeeld in 8 delen. Vergeleken met het complexe patroon knippen van westerse kleding, is het knippen van een Tanmono voor het op maat maken van een kimono zo eenvoudig. Een kimono maak je zo met de  minimaal benodigde stof zonder dat er er resten overblijven.

bron: hirotatsumugi.jp