Kimono Museum

Exclusieve antieke en vintage kimono's in perfecte staat

Bingata zijde kimono rond 1920
Bingata zijde kimono rond 1920

Deze Antieke Bingata kimono is gemaakt met een verftechniek die werd gebruikt om textiel van formele dameskleding te modelleren
In het kasteel van het Koninkrijk van Ryukyu is de verftechniek ontstaan ​​als een middel om het textiel te modelleren, dat werd gebruikt om formele dameskleding of gewaden te maken die werden gedragen tijdens inheemse religieuze ceremonies. Tijdens de 15e eeuw werden verschillende verftechnieken naar de Ryukyu-eilanden gebracht door handel met China en Zuidoost-Azië. Vervolgens ontwikkelden deze technieken hun eigen onderscheidende kenmerken in het klimaat en de cultuur van Okinawa en evolueerden ze naar de unieke Bingata-techniek.

Bingata weerspiegelt de helderheid van de zuidelijke eilanden
Bingata textiel werd geproduceerd met levendige kleuren. Ontwerpen bevatten driedimensionale perspectieven die doen denken aan schilderkunst. De motieven zelf werden geschilderd zonder rekening te houden met de seizoenen en konden vaak allemaal worden gecombineerd tot èèn enkel ontwerp. De ontwerpen weerspiegelden de openhartigheid van de mensen in Okinawa en gaf het hoge niveau van kunstenaarschap en vakmanschap weer. Zowel pigmenten als plantaardige kleurstoffen werden met de hand aangebracht, voornamelijk op katoen en linnen, maar ook op zijde. De ontwerpen werden strikt gecontroleerd en het onderscheid tussen klassen was gemakkelijk te herkennen aan de kimono die werd gedragen. Patronen voor het koninklijk huis waren erg gewaagd en kleurrijk, terwijl het grote publiek eenvoudige en donkere patronen van indigo of zwart droeg. Alleen de koninklijke familie droeg geel, terwijl de adel asblauw droeg.
De productie van bingata is arbeidsintensief
Het maken van een bingata-kimono was arbeidsintensief en alleen royalty's of rijken konden dit soort kimono's betalen. Drie mensen hebben drie dagen nodig om het materiaal voor slechts één kimono te schilderen en daarna nog een maand om het af te maken.

Furisode Kimono rond 2010
Furisode Kimono rond 2010

Deze sierlijke furisode kimono is afkomstig uit Tokio en is van 2010 
Aan de lengte van de mouwen is te zien, dat het een Furisode kimono betreft. De furisode werd alleen gedragen door ongehuwde vrouwen. De zachte, satijnachtige zijde is o.a. met 24k goud bewerkt met Temari Bollen, Bloemen en Vlinders.
Elk patroon op de kimono geeft een wens weer
Met een geschiedenis van meer dan duizend jaar zijn de kleurrijke temari bollen van geometrische draadontwerpen een icoon van de kindertijd, vrouwelijkheid en geluk gebleven. Tot nu toe worden temari bollen nog verzameld en gemaakt door ambachtslieden. Bloemen spelen een voorname rol in Japan en deze versieren een groot deel van de kimono's. Elke bloem geeft een eigen wens weer.
In de Japanse cultuur hebben vlinders een aantal betekenissen, maar ze zijn het nauwst verbonden met de symboliek van metamorfose en transformatie. Zijn gewelfde vorm wordt vaak met genegenheid ontvangen als een symbool van geluk, gezondheid en welvaart.Hieronder een irotomesode kimono van rond 1930 (1) rondom geborduurd op bladgoud met een verhaal van een jongen en een meisje, beiden huwbaar en van adel. De volgorde van het verhaal staat op de foto's na de kimono. De jongen komt aan op zijn paard; het meisje vraagt toestemming aan haar moeder (2). De volgende foto laat de rijkdom van de vader zien (3). Foto (4) zijn de samurai afgebeeld. (5) Terwijl het meisje wacht, gaan de ouders van de jongen èn de jongen met de ouders van het meisje in gesprek. De jongen vraagt het meisje ten huwelijk (6). Foto (7) laat zien dat de jongen zijn ouderlijk huis verlaat, om naar zijn geliefde te gaan. Zijn persoonlijke knecht gaat mee. De jongen en het meisje zijn gelukkig bij elkaar en met elkaar (8).